SLO | ENG | HR | SRB | DE | ITA | ES | RU | HU
  • Apartmaji Veverica se nahajajo na 1400 m nadmorske višine, kjer so idealni pogoji za višinske priprave športnikov različnih borilnih veščin ter ostalih športnih dejavnosti.

  • Možnosti za šport in rekreacijo ponujata Rogla in Terme Zreče skozi vso leto.

Jezera

1. LOVRENŠKA JEZERA

2. ČRNO JEZERO NA POHORJU

Ribniška koča (1.507 m. n. v.)

Izhodišče: Rogla (1.474 m. n. v.)
Cilj: Lovrenška jezera (1.520 m. n. v.), Jezerski vrh (1.537 m. n. v.), Ribniška koča (1.507)
Čas hoje: dobra ura do Lovrenških jezer, nato še dobra ura in pol do Ribniške koče
Tura: pot je dobro markirana, do jezer je pretežno položna, strmejši je le vzpon na Jezerski vrh

 

Lovrenška jezera se nahajajo na visokem barju sredi Pohorja med Roglo in Ribniškim Pohorjem. Manjša jezerca, ki dobivajo vodo le s padavinami obdaja rušje. Jezerca si lahko ogledamo po z lesom tlakovani stezici, ki nam omogoča, da hodimo po suhem in ne po močvirju. Hoja po močvirju pa je prepovedana. Na začetku barja pa je razgledni stolp, ki nam omogoča pogled po Lovrenških jezerih.

 
 
Slike:

Lovrenška jezera Lovrenška jezera Lovrenška jezera Lovrenška jezera Lovrenška jezera Lovrenška jezera

Pravzaprav gre za obisk visokega barja, na katerem je več majhnih jezerc (barjanskih oken), ki so barju prinesla ime “Lovrenška jezera”. Nahaja se med Roglo in Ribniškim Pohorjem in se razteza na površini 22 ha. Lepo urejena pot po lesenih brveh nas privede v osrčje barja, za pogled ‘od zgoraj’ pa poskrbi lesen razgledni stolp. Barje predstavlja življenjski prostor redkih rastlinskih in živalskih vrst. Za krožno pot od Rogle do jezer potrebujemo 3 ure.

 
 
 

Pozimi se na Rogli smuča ali teče na smučeh, poleti pa je izvrstno izhodišče za kolesarske in pohodne ture. Za vašo naslednjo turo vam predstavljamo tri možne ture po Pohorju - izberite tisto, ki bo prava za vašo fizično pripravljenost. V vsakem primeru bo vaš trud poplačan - z ogledom Lovrenških jezer, čudovitih jezerc na visokem pohorskem barju in/ali z vzponom na Jezerski vrh oziroma do Ribniške koče, ki ji pravijo tudi Kraljica Pohorja.

Zapeljite se na Roglo - prek Slovenskih Konjic in Zreč na nadmorsko višino skoraj 1.500 metrov. Prostora za parkiranje je dovolj. Pot se začne pri glavni sedežnici. Po markirani peš poti 3 krenemo prek travnika (mimo krav, ki se tekom poletja pasejo na Rogli) v smeri severa. Prvi del poti je povsem položen, v gozdu pa se po kolovozu kmalu začne rahlo spuščati (do okoli 1.400 m. n. v.). Na več razpotjih bodite pozorni: sledite oznakam za Lovrenška jezera. Sledi krajši vzpon, ki pa ni prestrm, nato pa kakšnih 20 minut prijetne hoje po hladnem in temnem iglastem gozdu. Po skupno uri hoje dosežemo sedlo Komisija. Zavijemo v desno, kjer je naš prvi cilj - po petih minutah dosežemo Lovrenško barje in Lovrenška jezera, ki so dostopna po leseni poti (1.520 m. n. v.).

 

Krožna pot čez Pesek ali daljša do Ribniške koče

Tisti slabše pripravljeni se po isti poti lahko vrnete na izhodišče. Če bi se raje vračali po drugi poti, pa vam priporočamo, da še naprej sledite peš poti 3. Ta na robu barja zavije v levo. Sledi približno 45 minut dolg spust do Mašinžage (spodnje postaje smučišč). Pot nadaljujte po gozdni cesti do koče na Pesku (1.386 m. n. v.), kjer je poskrbljeno za okrepčitev. Dan boste sklenili s pol ure dolgim vzponom nazaj na Roglo. Šli boste mimo razglednega stolpa, ki ga lahko izkoristite na lepe razglede nad Roglo in Pohorje. Za celotno krožno pot (16 kilometrov) boste potrebovali približno dve uri in pol (plus postanki).


Za bolje pripravljene, ki bi radi izkoristili ves dan, pa je nasvet pohod vse do Ribniške koče. Na Lovrenških jezerih se vrnete nazaj do Komisije, kjer se usmerite nazaj v smer severa in pot nadaljujete po peš poti 4. Po travniki se tura sprva položno spušča, ko pa pridemo v gozd je spust strmejši. Preval Šiklarica je najnižja točka poti (1.300 m. n. v.). Zadnji del poti je najzahtevnejši, saj je vsaj polurni vzpon dokaj strm. Po dveh urah in pol (od Rogle) dosežemo Jezerski ali Ribniški vrh (1.537 m. n. v.). Z njega se odpira čudovit razgled v vse smeri Pohorja, proti Koroški in Dravski dolini. Nekaj minut pod vrhom je Ribniško jezero, še 10 minut naprej pa Ribniška koča, ki ob hrani ponuja tudi prenočišča. 

Na Roglo se vrnete po isti poti (najprej torej spust do Šiklarice, nato vzpon do jezer in še uro položenjše poti). V vsako smer boste naredili skoraj 12 kilometrov oziroma dve uri in pol do tri ure.

  

Dom na Osankarici - Črno jezero na Pohorju

Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Slovenske Konjice, nato pa cesti sledimo do omenjenega kraja. V Slovenskih Konjicah zavijemo desno proti Oplotnici, do katere nas loči nekaj kilometrov ovinkaste ceste. V Oplotnici, kjer se priključimo cesti iz Slovenske Bistrice nadaljujemo levo v smeri Osankarice. Naprej se nekaj časa vzpenjamo ob potoku Oplotnica, nato pa prispemo na križišče, kjer se cesta razcepi na dva dela. Tu lahko nadaljujemo levo v smeri Osankarice, ali pa desno v smeri vasi Kebelj. Če nadaljujemo po levi cesti, se le ta kmalu spremeni v makadam, višje pa nas pripelje na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Osankarice (levo Rogla). Od križišča sledi še nekaj serpentin in makadamska cesta nas pripelje do parkirišča pod Domom na Osankarici (od razcepa cest, do izhodišča je približno 9 km). Če nadaljujemo po desni cesti, pa lahko do Doma na Osankarici prispemo po nekoliko daljši, a ves čas asfaltirani cesti. Vsa križišča so dobro označena.
b) Z avtoceste Maribor - Ljubljana se usmerimo na izvoz Slovenska Bistrica - Jug, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Oplotnici. V Oplotnici, kjer opazimo oznake za Osankarico nadaljujemo naravnost, nato pa se nekaj časa vzpenjamo ob potoku Oplotnica, kjer po krajšem vzponu prispemo do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela. Tu lahko nadaljujemo levo v smeri Osankarice, ali pa desno v smeri vasi Kebelj. Če nadaljujemo po levi cesti, se le ta kmalu spremeni v makadam, višje pa nas pripelje na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Osankarice (levo Rogla). Od križišča sledi še nekaj serpentin in makadamska cesta nas pripelje do parkirišča pod Domom na Osankarici (od razcepa cest, do izhodišča je približno 9 km). Če nadaljujemo po desni cesti, pa lahko do Doma na Osankarici prispemo po nekoliko daljši, a ves čas asfaltirani cesti. Vsa križišča so dobro označena.
c) Zapeljemo se v Ruše (do sem iz Maribora ali Selnice ob Dravi) nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Smolniku ter višje Šumiku. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Koči na Šumiku nadaljujemo naravnost. Sledi oster levi ovinek v bližini katerega je izhodišče poti za slap Šumik, mi pa le nekoliko naprej prispemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Osankarice. Sledi še nekaj kilometrov makadamske ceste in prispemo do parkirišče pod Domom na Osankarici.
Opis poti:
S parkirišča v bližini doma na Osankarici se usmerimo na peš pot v smeri Črnega jezera. Pot se sprva vzpne po stopnicah, nato pa nas pripelje v močvirnat gozd. Pot skozi gozd je deloma speljana po manjših lesenih mostičkih, ki nam omogočajo hojo po suhem. Po 20 minutah prijetne hoje pa nas pot pripelje do Črnega jezera.
zemljevid poti
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveti Trije kralji (40 min)
 
Izhodišče Širina/Dolžina:  46,449°N / 15,4196°E
Ime poti: -
Čas hoje: 0 h 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: nezahtevno
Višinska razlika: 3 m
Višinska razlika po poti: 30 m
Zemljevid: Pohorje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
 
Dom na Osankarici - crno_jezero_na_pohorju1 Dom na Osankarici - crno_jezero_na_pohorju2 Dom na Osankarici - crno_jezero_na_pohorju3 Dom na Osankarici - crno_jezero_na_pohorju4 Dom na Osankarici - crno_jezero_na_pohorju5 Dom na Osankarici - crno_jezero_na_pohorju

Izpostavljeno!

NOVO LETO  in BOŽIČ ŠE PROSTO , pohitite za rezervacije Silvestrovanje na Rogli:

termin za Novo leto od 28.12.2018 do 02.01.2019

PRIMERNO TUDI ZA VEČJE SKUPINE - DO 18 OSEB

Wi-Fi in LCD v apartmajih

NE PREZRITE UGODNI PAKETI :

ZAGOTOVITE SI čimprej  REZERVACIJO PO UGODNIH PAKETIH, ki jih nudimo v letošnji sezoni, popusti so mamljivi glede na redni CENIK! UGODNE PAKETE LAHKO KORISTITE v sezoni 2018/2019: 

  • do 24.12.
  • od 10.01. do 15.02.
  • od 05.03. naprej
  • ZAGOTOVITE SI PRI NAS PAKETE CENEJŠIH SMUČARSKIH KART
VREMENSKA NAPOVED ZA ROGLO:
http://vremebo.com/vreme-10-dni/slovenija/rogla

ROGLA IN KOČE VEVERICA VAS VABIJO,da pridete na ZIMSKI oddih, NA SMUČARIJO in se nadihati čistega gorskega zraka in morda se sproščati v termalnih vodah v bližnjih termah Zreče.

 

 

Možno je tudi plačilo preko PayPal - kontaktirajte nas na: darinka.pompe@gmail.com

 

 

Sprehodite se po apartmaju:

Rezervacija termina: